Forrige side

Hvordan starter du en enkeltmandsvirksomhed?

Registrering af en enkeltmandsvirksomhed er enkel. Der er ingen omkostninger hermed til Erhvervsstyrelsen, og du behøver derfor ikke at betale for at registrere virksomheden. Dania Regnskab kan klare hele registreringsprocessen for dig, samt rådgive om alle relevante detaljer vedrørende drift af en enkeltmandsvirksomhed. Du kan også registrere din virksomhed gratis på VIRK.

Hvordan starter du en enkeltmandsvirksomhed?

Registrering af en enkeltmandsvirksomhed er enkel. Der er ingen omkostninger hermed til Erhvervsstyrelsen, og du behøver derfor ikke at betale for at registrere virksomheden.

Dania Regnskab kan klare hele registreringsprocessen for dig, samt rådgive om alle relevante detaljer vedrørende drift af en enkeltmandsvirksomhed herunder skat, moms og regnskab.

 

Registrering af din enkeltmandsvirksomhed

For at registrere din enkeltmandsvirksomhed, skal du først og fremmest vælge et unikt firmanavn. For at kontrollere, at navnet du vælger ikke allerede er taget, kan du bruge denne hjemmeside:

Link til CVR-registeret

Det er vigtigt at sørge for at dit firmanavn er unikt, før du starter din ansøgning om et momsnummer, ellers bliver ansøgningen afvist af Erhvervsstyrelsen, og du bliver nødt til at starte forfra.

For det andet er du forpligtet til at anvende en adresse. Mange kunder bruger deres private adresse i starten, da de ofte starter fra hjemmet uden et “rigtigt” eksternt kontor.

Du skal også vælge en dato for påbegyndelsen af dine ​​forretningsaktiviteter. Vælg en strategisk smart dato. For eksempel, hvis du starter din virksomhed den 31. december så skal du en indberette moms for fjerde kvartal (for den ene dag), og du bliver nødt til at lave et årsregnskab og selvangivelse for hele året. Alt sammen pga. den ene dag i året. Så i dette eksempel, vil den 1. januar være en mere strategisk smart startdato, da du så vil have halvandet år, før du skal indberette din selvangivelse og lave årsregnskab første gang (man selvangiver 1. juli i det efterfølgende år). Dania Regnskab anbefaler, at du overvejer at vælge den første dag i et kvartal for at optimere planlægningen og også reducere dine omkostninger til bogføring.

Desuden skal du finde en branchekode til din ansøgning om momsnummer. Det er en kode for den type virksomhed, du er i gang med at etablere. Du kan søge på branchekoder her:

Link til at søge efter branchekode

Når du har disse oplysninger – virksomhedens navn, adresse, startdato, branchekode – så kan du logge på:

Link til VIRK

hvor du finder selve ansøgningen til at starte virksomhed og yderligere formularer, du skal udfylde for at registrere din virksomhed.

For at logge ind skal du have et NemID.

Når du har sendt din ansøgning om at oprette din enkeltmandsvirksomhed, kan det tage et par dage før du får dit momsnummer, som i øvrigt også kaldes et CVR-nummer. Dit CVR-nummer er et unikt 8-cifret nummer, der identificerer din virksomhed. Dette nummer skal typisk bruges, når du f.eks. går i banken eller køber noget fra andre virksomheder.

 

Etablering af en bankkonto til virksomheden

Når du har dit CVR-nummer, skal du oprette en bankkonto til din virksomhed. Det vil sandsynligvis være en noget vanskelig proces, og du kan få afvisninger fra mange banker i starten. Vær forberedt herpå. Det er normalt og sker for alle, selv for personer med strålende virksomhedsidéer. For at forbedre chancerne for succes, så gør dit hjemmearbejde godt, før du går i banken. Lav en forretningsplan, et likviditetsbudget, et driftsbudget, et balancebudget og et privatforbrugsbudget. Det vil give banken en klar idé om dine økonomiske behov og nuværende situation. Hvis du beder om en kassekredit, skal banken uden tvivl have et budget for at føle sig trygge, før de udsteder et lån til dig. Her er nogle skabeloner der kan guide dig:

 

Budgetter ved start af virksomhed

 

Etableringsbudget:

Link til etableringsbudget

 

Driftsbudget:

Link til driftsbudget

 

Likviditetsbudget:

Link til likviditetsbudget

 

Privatforbrugsbudget:

Link til privatforbrugsbudget

 

Husk at selvom du kommer med alle budgetterne, så er det meget svært at få en kassekredit.

Så blive ikke skuffet, hvis du får et afslag første gang.

 

Vores pris for assistance med registrering af din enkeltmandsvirksomhed

Vi tager 500 kroner + moms for at registrere en enkeltmandsvirksomhed i CVR-registret

 

Vores pris for assistance med udarbejdelse af budgetter

Vi tager 1.500-3.000 kroner + moms for at udarbejde de nødvendige budgetter til banken. Normalt er det meget lettere at få en bankkonto, når du har haft virksomheden i 3-6 måneder, og når du har en frisk balance, der viser din virksomheds potentiale (og der skal helst have været både omsætning og et lille overskud).

 

Registrering af NemID & kommunikation med myndighederne

Når du har været i banken for at få oprettet en bankkonto, så skal du bestille NemID for virksomheden.

Man har normalt 2 NemID – en til privat brug og en til virksomheden.

For at få et NemID til virksomheden, skal du logge ind på:

Link til at bestille NemID

og indtaste dit CVR-nummer. Herefter sendes en adgangskode med posten, og du skal bruge denne adgangskode til at oprette NemID sammen med et link du modtager per mail.

Udover at få et NemID til virksomheden, skal du også oprette en NemKonto. Denne konto bruges for eksempel, når SKAT skylder dig penge. Hvis du har indberette moms, og du for eksempel skal have moms refunderet, vil pengene blive overført til denne konto. I princippet er en NemKonto bare en helt almindelig bankkonto. Normalt vil din bank registrere din erhvervskonto automatisk som NemKonto, men for at være sikker, kan du bede din bank om at gøre det. Hvis NemKontoen ikke er sat op, vil du opleve at første gang du har penge tilgode i forbindelse med en selvangivelse eller en momsangivelse til SKAT, så vil de ikke have nogen konto at sende pengene til. Som et resultat heraf, kan du forvente en forsinkelse på 4-6 uger, før det hele falder på plads. Nogen gange længere tid – særlig hvis du ikke er opmærksom på at du skal have penge refunderet. Så bekræft med din bank, at din erhvervskonto er registreret som virksomhedens NemKonto. Det sparer dig tid senere.

Du kan læse mere om NemKonto her:

Læs mere om NemKonto

Kommunikation med myndighederne sker gennem en hjemmeside kaldet “e-boks”. Myndighederne kræver at du har en konto i e-boks. Du har brug for dit CVR-nummer og NemID for at logge på og etablere virksomhedens e-boks. e-Boks er bare en indbakke for alle de e-mails, du modtager fra myndighederne. Hvis for eksempel skattemyndighederne ønsker at sende en e-mail dig, vil det blive sendt til din e-Boks i stedet for din normale mailadresse.

Du kan læse mere om e-boks her:

Læs mere om e-boks

 

Tilmelding til SKAT Erhverv

Når du har fået NemID, har du også adgang til SKAT’s hjemmeside “SKAT Erhverv”. Hjemmesiden bruges bl.a. til at indberette moms:

Log ind på SKAT Erhverv

med andre ord, så er det SKAT’s portal for virksomheder.

Der er en separat portal til betaling af privat skat, kaldet SKAT Borger:

Log ind op SKAT Borger

Dania Regnskab anbefaler, at du giver din bogholder eller revisor adgang til begge steder.

Vejledning i hvordan du giver os adgang til SKAT Erhverv finder du her:

Vi skal have adgang til din virksomheds “SKAT Erhverv” med vores CVR: 41798459

 

Følg denne fremgangsmåde:

1: Log ind på TastSelv Erhverv på www.skat.dk (du skal have en medarbejder NemID – dit private NemID kan ikke bruges – hvis du ikke har en medarbejder NemID for virksomheden, så bestil først en her: www.medarbejdersignatur.dk

2: Vælg “Profil” i topmenuen

3: Vælg “Rettigheder for TastSelv”

4: Vælg “Autoriser revisor m.fl.”

5: I rullemenuen “Indberetningsområde” vælges én adgang ad gangen – start med moms

6: Skriv vores CVR: 41798459 i feltet ved siden af ​​rullemenuen

7: Klik på pilen til højre

8: Klik på “GEM” på den nederste del af siden

Denne procedure skal gentages for alle de adgangspunkter, du ser i rullemenuen kaldet “Indberetningsområde”.

Normalt er der 10 adgangspunkter, men det afhænger af, hvordan din virksomhed er registreret.

Når du har godkendt et adgangspunkt, skal din skærm se sådan ud:

Link til skærmbillede

Når du er færdig, og alle adgangspunkter er givet, skal din skærm se sådan ud:

Link til skærmbillede

Hvis du giver din revisor adgang, kan denne indberette din moms online, hjælpe dig med din selvangivelse, og hente oplysninger, der er brug for – oplysninger, som du måske ikke har eller forstår.

 

Vejledning i hvordan du giver os adgang til SKAT Borger:

Vi skal have adgang til din “SKAT Borger” med vores CVR: 41798459

Følg denne fremgangsmåde:

1: Log ind på TastSelv Borger på www.skat.dk (brug dit private NemID)

2: Vælg “Profil” i øverste højre del af siden

3: Vælg “Giv adgang til revisor eller andre”

4: Vælg “OPRET NY”

5: Skriv vores CVR: 41798459 i feltet “Giv adgang til rådgivere eller andre”

6: Skriv vores CVR: 41798459 i feltet “Bekræft adgang”

7: Marker feltet “Adgang til alle informationer”

8: Tryk derefter på “Godkend” på den nederste del af siden

Når du trykker på Godkend, vil din skærm se sådan ud:

Link til skærmbillede

Når du er færdig, og alle adgangspunkter er givet, skal din skærm se sådan ud:

Link til skærmbillede

 

Alkoholbevilling

Hvis du udskænker alkohol – øl, vin, spiritus, osv. – så skal du have tilladelse fra politiet. Det kan være svært at få, hvis du ikke taler dansk. Mange udenlandske kunder er nødt til at ansætte en manager i restauranten, der taler flydende dansk for at få tilladelse; så vær opmærksom på begrænsningerne for udlændinge, på grund af sproglige barrierer. Dania Regnskab kan hjælpe dig med at ansøge om en alkoholbevilling til din restaurant.

 

Vælg dit regnskabsprogram

Når du starter din virksomhed, får du mange dokumenter og udgifter, som du skal bogføre. Mange mindre virksomheder starter med at registrere alt i et Excel-regneark og indberetter så alt selv til SKAT

Det fungerer måske også for dig i noget tid, mens der er meget få bilag, men på et tidspunkt, så skal du vælge et rigtigt regnskabsprogram, det kalder man også for et ERP-system.

Der er tre populære regnskabsprogrammer i Danmark.

Priserne for disse systemer er rimelig ens:

 

e-conomic:

Link til e-conomic

For at bruge e-conomic betaler man 109 kr. + moms per måned for en “Start-up” licens (maks. 1000 posteringer om året).

Når du får brug for en større udgave (mere end 1.000 posteringer om året), så har de en “Small Business” licens til 179 kr. + moms per måned (2.000 posteringer om året).

Har du mere end 2.000 posteringer om året, så skal du have en “Professional” licens til 359 kr. + moms per måned.

Man betaler lidt ekstra, hvis man ønsker at bruge e-conomic’s scanningsmodul.

 

Dinero:

Link til Dinero

Dinero har en gratis version, kaldet “Dinero Starter”.

Startudgaven har dog mange begrænsninger i form af opbevaring af fakturaer mv.

Dinero Starter tilbydes primært for at prøvekøre systemet.

På et tidspunkt bør du opgradere til ”Dinero Pro”, for at få fuld gavn af programmet.

Dinero koster 165 kr. + moms per måned ved et årsabonnement, ellers koster det 197 kr + moms per måned.

 

Billy:

Link til Billy

Billy koster 165 kr. + moms per måned ved et årsabonnement, ellers koster det 195 kr. + moms per måned.

De har også en gratis version dog med begrænset funktionalitet.

Dania Regnskab foretrækker e-conomic, da regnskabsprogrammet har en større funktionalitet, herunder rapportering. Disse mere brede funktionaliteter tilbydes ikke af Dinero og Billy. Når det er sagt, tilbyder både Dinero og Billy’s Billing rimelig nemme brugergrænseflader, så du kan finde dem lettere at bruge.

Valg af regnskabssystem er et spørgsmål om præference. Alle tre systemer er onlinesystemer, hvilket betyder, at du kan bogføre dine bilag online, gemme alle fakturaer digitalt i PDF, og du kan give din revisor adgang til systemet.

 

Opgavefordeling mellem dig og os

Når vi arbejder sammen med mindre kunder, deler vi normalt opgaverne, således at der kan spares lidt penge for kunden. Det adskiller sig fra vores samarbejder med store virksomheder, hvor vi mere eller mindre gør alt.

Hvis du ønsker at betale mindre, er her nogle ting du selv kan gøre:

For det første, kan du lave dine egne salgsfakturaer. Hvis du laver salgsfakturaerne selv, sparer vi en masse tid. Du behøver så ikke senere forklare os, hvad du har lavet, hvilket produkt du solgte, hvem du solgte det til, osv. I alle regnskabssystemerne genereres en PDF af dine salgsfakturaer, som derefter sendes direkte til kunden. Fremgangsmåden er ganske enkel.

e-conomic har en app, hvor du kan laves dine salgsfakturaer på en nem måde (on the go):

Download app til e-conomic i App Store

For det andet, kan du selv betale dine egne fakturaer – telefonregninger, forsikring mv.

Derudover kan du selv rykke dine kunder ved manglende betaling, især hvis du ikke har mange fakturaer. Dette er ret simpelt at gøre i alle systemerne.

 

Bogføring

Der bør laves en fast rutine bogføringen. Som minimum skal der bogføres i hver momsperiode. Du skal scanne alle fakturaer og kvitteringer, og gemme dem som PDF-filer. Afhængig af din aftale med os, kan du enten e-maile alle fakturaerne direkte til os eller direkte til regnskabssystemet.

e-conomic har en app, hvor der bare tages et billede af fakturaerne, som så sendes direkte til regnskabssystemet:

Download app til e-conomic i App Store

En anden mulighed er at gemme alle fakturaer i en delt Dropbox:

Link til Dropbox

Når fakturaerne er scannet, skal du logge ind på din netbank, og gemme alle de banktransaktioner, der har fundet sted. Funktionen til at gemme disse posteringer hedder typisk “gem CSV” eller “gem som Excel” i din netbank, og det giver mulighed for at gemme alle transaktioner fra bankkontoen og derefter maile filen til os. CSV-filen giver os alle de oplysninger, vi har brug for fra banken, og en fil kan laves i næsten alle danske netbanker.

Det sparer os for en masse tastearbejde senere, når vi kan få en CSV-fil.

Når vi har modtaget alle dine scannede fakturaer og CSV-filen fra banken, så begynder vi at bogføre. Vi ser på alle dine fakturaer og stiller spørgsmål, når der er behov for det. Hvis der f.eks. mangler noget – det kunne være, du har lavet en betaling i banken, men at vi ikke har fået fakturaen der passer til betalingen. Så vil vi kontakte dig, for at bede dig om at sende den manglende faktura. Vi afstemmer også banken i regnskabssystemet (gennemgår alle posteringer på banken, og bogfører dem i regnskabsprogrammet også). Når vi har modtaget alle de manglende fakturaer, og når disse er bogført, så logger vi på SKAT Erhverv og indberetter momsen for dig. Du modtager en kvittering for indberetningen af moms via mail. Kvitteringen indeholder alle detaljer om, hvordan momsen betales via din netank, herunder BetalingsID, beløb, forfaldsdato mv. Virksomheder betaler normalt moms hvert kvartal. Hvis du skal have moms refunderet, vil du modtage pengene til din NemKonto indenfor et par uger.

 

Fradrag i skat

De fleste spørgsmål vi modtager handler om fradrag – hvad kan fratrækkes i skat? For at sige det meget enkelt, så hver eneste udgift du har, der vedrører virksomheden kan fratrækkes. Meget simplificeret naturligvis. Der er enkelte undtagelser. Fradrag kan være hvis du har købt varer til videresalg, omkostninger i forbindelse med salg, marketing, rejser, lønninger, produktion, administration, herunder telefonregninger, internet, forsikring – alle disse omkostninger er fradragsberettigede. Sørg for, at alle dine fakturaer er udstedt i firmanavnet, og ikke i dit personlige navn.

 

Fradrag for firmabiler

Hvis du har en bil, som du bruger i virksomheden, har du to muligheder, når det kommer til at fradrag. Du kan enten samle alle regningerne – herunder brændstof, forsikring, vægtafgift osv. – eller du kan vælge at få et fradrag per kørt kilometer. I 2018 var satsen 3,54 kr. per kilometer, og i 2019 er satsen 3,56 kr. per kilometer.

Du skal så blot registrere din kørsel (i en kørebog), dvs. skrive datoen, hvor du kørte til og hvorfor, samt mængden af ​​kørte kilometer, som du så ganger med satsen 3,56 kr. pr. kilometer, for at beregne dit fradrag (hvis beregningen er for 2019).

Du kan også med fordel bruge en app til at føre din kørebog:

Link til at downloade kørebog i App Store

Det maksimale fradragsberettigede beløb topper ved 20.000 kørte kilometer per år.

Herefter vil du modtage en reduceret sats for de km der ligger derudover på 1,98 kr. per kilometer (2019 sats).

Når du vælger mellem det faste fradrag eller at vedlægge fakturaer, så anbefaler vi at du lige overvejer, hvilken slags bil du har. Hvis bilen er meget dyrt, er det nogle gange en bedre idé at bruge fakturaer, mens du meget ofte får et bedre fradrag, hvis du vælger det faste fradrag per kørt kilometer, hvis det er en billig bil med mange kørte kilometer. Men man kan regne på det, for at være sikker.

 

Fradrag for rejseudgifter

Hvis du rejser meget med fly og bor på hoteller, så gælder der de samme regler, mere eller mindre. Du kan bede hotellet eller flyselskabet om at udstede en faktura, eller du kan tage de faste takster, der tilbydes af SKAT.

De gældende faste takster for fradrag for mad er 498 kr. per dag (2018) og 509 kr. per dag (2019) til mad.

For hotelophold er det faste fradrag 214 kr. per dag (2018) og 219 kr. per dag (2019).

Hvis du for eksempel besøger London, kommer du nok ikke langt med 219 kroner.

I dette tilfælde, er det derfor bedre at bogføre fakturaen, i stedet for at bruge den faste sats.

Ellers bliver dit fradrag mindre end selve udgiften til hotellet.

 

Fradrag for hjemmekontor

Hvis du har et hjemmekontor, og du ønsker at fratrække dette i virksomheden, skal du bogstaveligt talt kunne lukke døren til kontoret. Det er ikke nok, at du for eksempel arbejder fra køkkenbordet; du skal lave et kontor dedikeret til din virksomhed med en aflukket dør. Rummet må kun bruges til virksomheden, ellers får du ikke godkendt et fradrag. Ligeledes skal hjemmekontoret rent fysisk have ændret på rummet, dvs. at det ikke er nok, at der bare er et skrivebord, en stol og en reol. Der skal være sket en fysisk ændring af rummet. Dette er ikke helt klart defineret af SKAT hvad det betyder, men formuleringen er bred nok, til at de kan afvise en stor del af de normale hjemmekontorer.

Hvis du bor i en lejebolig, så får du (hvis ovenstående er opfyldt) fradrag for arealet af ​​kontorlokalet og de omkostninger, der følger med. Lad os sige, du har et 20 kvadratmeter stort kontor i en 100 kvadratmeter lejlighed, så er dit kontor 20% af din lejlighed. I dette tilfælde kan du fratrække 20% af huslejen, varme, el osv. Du kan med andre ord få et skattemæssigt fradrag for 20% af lejlighedens omkostninger. Hvis du ejer ​​en lejlighed eller et hus, kan du også få et fradrag, men det beregnes anderledes. Du får en reduktion af den ejendomsværdiskat du betaler, og i nogle situationer, kan du også fratrække forbrugsregninger, ejendomsskat m.fl., men det afhænger af størrelsen af hjemme​​kontoret.

 

Andre fradrag

Øvrige omkostninger kan også fradrages hvis de relaterer sig til virksomheden, herunder repræsentation. Hvis du for eksempel tager kunder ud til middag, så skriv navnet på den kunde, som du tog ud på middag med, på bagsiden af ​​kvitteringen for middagen. Husk, at du kun får 25% i fradrag på denne slags udgifter. Men trods alt et fradrag.

 

Ansættelseskontrakter til medarbejdere

Selvom det hedder en “enkeltmandsvirksomhed”, kan du også ansætte medarbejdere. Alle medarbejdere skal have en ansættelseskontrakt. Hvis du undlader at lave en ansættelseskontrakt, og medarbejderen f.eks. kontakter deres fagforening, kan du forvente store bøder for ikke at have lavet en ansættelseskontrakt (bøder er typisk på over 10.000 kroner). Så det er vigtigt at sikre, at du udarbejder ansættelseskontrakter til alle medarbejdere.

 

Medarbejdertyper

I Danmark er der overordnet set to typer af medarbejdere: De timelønnede, som også kaldes “Ikke-Funktionær”. Den anden type medarbejder, der typisk er en fuldtidsansat kaldes for “Funktionær”. Timelønnede har ikke så mange rettigheder, når det kommer til opsigelsesvarsler m.fl., mens du for fuldtidsansatte skal følge helt bestemte procedurer for opsigelse, eller kan du også få en bøde her. Vær opmærksom på disse forskelle, når du laver medarbejdernes ansættelseskontrakter.

Den type arbejde dine medarbejdere udfører, vil afgøre, hvilken ansættelseskontrakt der skal bruges. Dania Regnskab anbefaler, at du konsulterer en advokat for at afgøre, hvilken type der er passende. Det er bedre at bruge 1000-2000 kr., for at få en advokat til at gennemgå kontraktskabelonerne og diskutere medarbejdernes ansættelsestype, end at betale store bøder senere grundet fejl i kontrakten.

 

Arbejdsgiverregistrering

Du skal være registreret hos SKAT som arbejdsgiver, inden du kan ansætte medarbejdere. Når der laves lønsedler, så skal du betale A-skat og AM-bidrag for medarbejderne. Desuden skal du betale ATP, samt feriepenge for de timelønnede.

 

Løn

For at udbetale løn, skal lønnen først beregnes – herunder bruttoløn, personaleskatter (A-skat og AM-bidrag), feriepenge, ATP, nettoløn, osv.

Der er to populære lønsystemer:

 

Danløn:

Link til Danløn

For brug af Danløn betales en fast pris på 20 kr. + moms per lønseddel.

 

Bluegarden:

Link til Bluegarden

Bluegarden varierer lidt i priser, alt afhængigt af hvor mange rapporter de sender; men prisen er mere eller mindre den samme, især hvis du kun har en eller to medarbejdere.

Hvad man vælger, er et spørgsmål om præference.

Husk at skrive i dine ansættelseskontrakter, at lønninger ikke bliver betalt per kalendermåned. Grunden til dette er, at når du bestiller lønninger hos os, så skal du sende en mail med alle medarbejdernes navne, deres arbejdstider, deres timeløn og samlede bruttoløn. Herefter tager det nogle dage, at gøre lønningerne klar før måneden slutter. Hvis du derfor bruger kalendermåneden som lønperiode, så har du et problem hver måned. Så vælg en anden dato, for eksempel den 15., til at være den sidste dag i lønperioden. Dette giver dig god tid til at indsende oplysningerne til Dania Regnskab, og det giver os tid til at klargøre lønsedlerne. Nettolønnen overføres normalt automatisk fra din erhvervskonto og til medarbejderen, og A-skat samt AM-bidrag betales automatisk fra erhvervskontoen og direkte til SKAT. Lønsedlerne sendes til dig som PDF, så du kan give dem til dine medarbejdere, eller de leveres direkte til medarbejderens private e-boks.

 

Yderligere omkostninger til medarbejdere end selve lønnen

Udover lønnen, omfatter meromkostninger for ansatte f.eks. feriepenge og ATP. Der er to typer af feriepenge, én beregnet for “funktionærer” (fuldtidsansatte) kaldet “Ferietillæg,” og en anden for “Ikke-funktionærer” (timelønnede) kaldet “Feriepenge”.

“Ikke-funktionærer” er den type medarbejdere, der ikke får betalt en normal løn under ferie, og det er normalt timelønnede medarbejdere. De modtager i stedet 12,5% af bruttolønnen som feriepenge, og de bruger så feriepengene, når de går på ferie i stedet for at få udbetalt løn.

Hvis dine medarbejdere ikke arbejder på timebasis, men på fuldtid med fast løn hver måned, skal du betale dem løn, når de har ferie. Medarbejdere i Danmark har 25 feriedage om året. Ud over at betale løn under ferien, skal du derudover betale 1% af medarbejderens årsløn som et ferietillæg til funktionæren. Beløbet udbetales normalt i starten af ferieåret.

 

ATP

Udover dette er der også en lovpligtig pension kaldet ATP:

Link til ATP

Beløbet man skal betale her er 284 kr. hver måned for en fuldtidsansat (2018).

Medarbejderen betaler en tredjedel, så det er 94,65 kroner, og du betaler to tredjedele, eller 189,35 kr. for en fuldtidsansat.

Du vil modtage en faktura hvert kvartal til at betale ATP i din virksomheds e-boks.

 

Samlet bidrag

En anden type omkostninger kaldes “samlet bidrag”.

Det dækker over 3 forskellige bidrag:

Barsel.dk: 237,50 kr. per kvartal per fuldtidsmedarbejdere

Finansieringsbidrag: 136,50 kr. per kvartal per fuldtidsmedarbejdere

AFU: 1,80 kr. per kvartal per fuldtidsmedarbejdere

 

Skat af overskud

I Danmark kaldes den skat man betaler, når man driver en enkeltmandsvirksomhed for “B-skat”, mens det for ansatte kaldes “A-skat”.

I begyndelsen af ​​året eller fra den dato, du starter din virksomhed, bør du foretage et skøn over hvor mange penge du forventer at tjene i indeværende år.

Et skøn vil naturligvis aldrig være 100% præcist.

Når man har lavet et skøn over sin indtægt, så kan man på SKAT Borger beregne, hvor meget skat du skal betale løbende gennem året.

Beløbet opdeles i ti rater.

Betalingerne skal foretages den 20. i hver måned fra januar til maj, og fra juli til november.

Der betales ikke rater i juni og december.

Normalt betales raterne automatisk via din netbank.

Du kan dog også betale selv i din netbank.

Der skal så bare hentes et BetalingsID inde på SKAT Borger.

 

Forskellige måder at beregne skat på

De løbende B-skatter er baseret på et skøn indledningsvis.

Senere når man kender den endelige indtægt, efter året er slut, så kan man beslutte, hvilket skattesystem man skal bruge.

Der er tre skattesystemer.

Den ene kaldes “Personskatteordningen”. Det er et enkelt skattesystem; et overskud beskattes som personlig indkomst. Personlig indkomst beskattes med 50-60% i Danmark.

Hvis du har et lille overskud, vil skatten typisk være 35-40%, men skattesystemet er progressivt, så jo flere penge du tjener, jo højere bliver skatten.

Hvis du har en mange renter i din virksomhed – for eksempel, du har lånt en masse penge for at komme i gang – kan det være en dårlig idé at bruge det personlige skattesystem. Årsagen er, hvis du som virksomhed fratrækker renter i Danmark, og du bruger det personlige skattesystem, vil renterne blive trukket på din skat, men de ansættes ikke til 100%. Hvis du for eksempel har 30.000 kroner i renter ved årets afslutning, får du kun fradrag for 10.000 kr. Du mister dybest set skattefradrag for to tredjedele af dine renter. Hvis du ikke har nogen lån eller store renter, så brug det personlige skattesystem, men hvis du har en store renter, bør du kigge på de to andre muligheder.

Den ene kaldes “Kapitalafkastordningen”, og den anden kaldes “Virksomhedsskatteordningen”. Virksomhedsskatteordningen er mere kompliceret, mens kapitalafkastordningen er en forenklet version af virksomhedsskatteordningen. Hvis du har store renter og ingen høje indtægter, kan du bruge kapitalafkastordningen for at sikre, at dine renter fratrækkes 100% når skatten beregnes. Hvis du har høje renteudgifter, og en stor indtægt – du laver en million kroner, men du har for eksempel kun brug for at tjene 500.000 kroner – så kan det være gavnligt at bruge virksomhedsskatteordningen.

Virksomhedsskatteordningen sikrer ikke kun, at dine renter bliver fratrukket 100%, men den giver dig også mulighed for at udskyde noget af din skat. I Danmark betaler vi topskat, som er en maksimal skat. Du begynder at betale topskat, når du tjener mere end 467.300 kr. (2016), så hvis du ikke behøver at tage så mange penge ud af din virksomhed, kan du spare dem op i virksomheden ved hjælp af virksomhedsskatteordningen.

I praksis skal du blot lade pengene stå på bankkontoen. I forbindelse med udarbejdelsen af årsrapporten kan Dania Regnskab se, at du har sparet pengene op i banken. Så for eksempel, hvis du har tjent en million, og du tager 500.000 kroner som løn til dig selv, står der 500.000 kroner tilbage på virksomhedens bankkonto. Når vi indberetter din skat, vil du blive beskattet af 500.000 kr., som personlig indkomst. Hvis afgiften er 50%, skal du betale 250.000 kroner i personlig indkomst. Derefter vil de resterende 500.000 kroner i forretningskontoen blive beskattet som et selskab med begrænset ansvar, som betaler en lavere afgift (i 2015, var satsen 23,5%, og i 2016 er den 22%).

Så ved at efterlade penge på virksomhedens bankkonto, vil du betale 22% af opsparingen i 2016. Men når du tager penge ud i fremtiden – lad os sige, du tager det ud om tre år – så vil du have en anden skat til at betale. Hvis du betaler 55% i skat det år, du tager de 500.000 kroner ud, skal du betale 55% i skat minus 22%, som du allerede har betalt i 2016. På denne måde kan du udskyde datoen for grundafgiften. Selvom det ikke er en reel besparelse, kan du udjævne din indkomst mellem år.

Et eksempel der illustrerer denne pointe: du tjener 600.000 kroner den første år, så i stedet for at tage 600.000 kroner ud som løn, tager du 400.000 kroner. Du sparer derfor at betale maksimalskat af de 200.000 kroner, som står på din bankkonto. Hvis du i år to kun tjener 200,000 kroner, kan du tage de 200.000 kr. ud, som du sparet op, det vil give dig en personlig indkomst på 400.000 kroner, hvilket er under den maksimale skat. I så fald ville du faktisk spare omkring 15% i omsætningen ved at undgå den maksimale skat.

 

Lukning af virksomhed

Hvis du har haft virksomheden i flere år, og du ønsker at lukke den ned, lukkes et enkeltmandsfirma meget enkel. Dania Regnskab vil logge på virk.dk, annullere din momsregistrering, og ændre din forskudsopgørelse på SKAT Borger. Det er alt. Hvis du sælger din virksomhed eller erhverver nogle aktiver, kan der være nogle skattemæssige spørgsmål i forbindelse med lukning af cvr nummeret. Men bortset fra, er det er simpelt.

Når det kommer til at være arbejdsløs, er der et par muligheder for dem, der har haft en virksomhed. Der er arbejdsløshedsforsikring, som du kan betale for. Du vil ikke altid få noget udbetalt; Det afhænger af, hvor mange år du har været medlem, og hvor meget indtjening du genererede i de seneste år. De er kaldt:

 

ASE:

Link til ASE

 

DANA:

Link til DANA

Prisen for ASE er 534 kr./måned (2016), og DANA er 578 kr./måned (2016). De udbetaler begge en månedsløn, når du er arbejdsløs.

 

Opsætning af virksomhedens hjemmeside og telefonnummer

For at kontrollere om virksomhedens navn er ledigt, anbefaler Dania Regnskab hjemmesiden:

Link til UnoEuro

der leverer internet-domæner. Der er er mange leverandører af domænenavne, men dette er vores foretrukne sted, på grund af deres pålidelighed og brugervenlighed.

Med hensyn til erhvervstelefonnumre, har mange virksomheder telefonnumre, der starter med ‘702’.

Link til TDC

dit primære nummer starter med ‘702’, mens de sidste fem cifre er valgt af dig. Du kan derefter programmere nummeret til at viderestille alle opkald til firmaet til din mobiltelefon eller andre. Omkostningerne til registrering af et 702-nummer er omkring 50 kroner per kvartal. Dania Regnskab anbefaler, at du gør dette fra dag ét, så du kan skrive “702” nummeret på al markedsføringsmateriale, herunder visitkort, tryksager, din hjemmeside mv. TDC’s “702” nummer ser lidt mere professionelt end dit personlige mobilnummer.

Hvis din virksomhed indebærer en masse rejser i udlandet, anbefaler Dania Regnskab mobiltelefonselskabet “3”. De tilbyder internationale telefontjenester til samme pris som lokale opkald i Danmark. Du kan tale fra Sverige, Storbritannien, Tyskland, Norge, Frankrig, Italien og flere andre lande. Hvis du rejser meget, vil det spare dig for en masse penge.

Link til 3

 

Har du nogle spørgsmål eller kommentarer til start af enkeltmandsvirksomhed?